work

Herbestemming van logiesgebouw tot duurzaam kantoor

De Albatros
project van Berry Beuving in dienst van de Rijksgebouwendienst

De oude Albatros in de Nieuwe Haven in Den Helder is gebouwd in 1972 en was tot voor kort in gebruik als logiesgebouw. Dit gebouw van zeven verdiepingen is ingrijpend gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Na de renovatie is het in gebruik genomen als kantoor voor de Admiraliteitsraad, het directieberaad van het Commando Zeestrijdkrachten. Sindsdien heet het De Admiraliteit. De oude gevel bestond uit ongeïsoleerde aluminium kozijnen met enkelglas. Voor deze gevel bevonden zich op alle verdiepingen glazenwasserbalkons. De constructie van deze balkons hebben we gebruikt om een nieuwe vliesgevel aan te brengen. De zo ontstane luchtspouw tussen de twee gevels wordt in de zomer maximaal en in de winter minimaal geventileerd. Dit wordt geregeld door middel van ventilatiekleppen in de nieuwe gevel.

De verdiepingen waren ingericht als slaapvertrekken, maar bleken zich met enige aanpassingen goed te lenen voor een kantoorfunctie. De ruime kern maakt het mogelijk om vrijwel alle ruimten aan de gevel vrij te houden voor werkplekkenen vergaderruimten. De gesloten gangwanden zijn vervangen door glazen puien van vloer tot plafond. De vloeren zijn voorzien van een witte coating, de plafonds van strekmetaal. Via bepaalde delen van het plafond komt ventilatielucht de kantoorruimten binnen.

De Admiraliteit is in 2005 opgeleverd.

Architect: Rob Hootsmans – Rijksgebouwendienst Advies en Architecten

Deliverables:
Architectuur
Interieurarchitectuur
Herbestemming

Details:

  • Project: De Albatros
  • Type: herbestemming
  • Opdrachtgever: Koninklijke Marine
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2005

Fotografie: Maarten Noordijk