work

Energieneutrale woning midden in een natuurgebied

Een ecologische woning in het natuurgebied “Het Hol” te Kortenhoef, is verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid.

Bij zowel de uitbreiding als de verbouwing van de bestaande woning is zoveel gebruik gemaakt van ecologische alternatieven voor bouwmaterialen. De combinatie van zonne-energie, het aanbrengen van extra isolatie in de bestaande woning en nieuwe, energiezuinige installaties maken de ecologische woning bovendien energieneutraal.

In de woning is geen staal en beton toegepast. De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht is gebleven. Met uitzondering van de schuifpui zijn er geen kozijnen toegepast. Het glas is rechtstreeks in het massieve hout geplaatst. Er is geïsoleerd met vlasisolatie. Daarnaast is de lattengevel opgebouwd uit resthout. Dit hout is vrijgekomen bij natuurherstel werkzaamheden in naastgelegen natuurgebieden van de opdrachtgever Natuurmonumenten. Zowel in de constructie als in de isolatie en de gevel is hiermee CO2 opgeslagen. Als architect zijn we geïnteresseerd in de toepassing van dit soort duurzame alternatieven.

De nieuwe uitbreiding is exact op het zuiden gericht, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van de zon. Door de grote overstek valt de zon in de winter in de gehele woonkamer, terwijl deze in de zomer in de schaduw ligt. Bovendien kan er door deze optimale oriëntatie het maximale aantal zonnecellen op het dak. In de zonnige uitbouw zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer en badkamer ook op de begane grond. Hierdoor is de ecologische woning naast energieneutraal ook levensloopbestendig. Op de eerste verdieping van de bestaande woningen bevinden zich twee ruime slaapkamers.

 

Deliverables:
Architectuur

Details:

  • Project: Moleneind Kortenhoef
  • Type: verbouw & nieuwbouw
  • Opdrachtgever: Natuurmonumenten
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2014
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Marcel Martensen, Denise Damme

Fotografie: Luuk Kramer
Film: David Stevens