work

Grondige verbouwing en uitbreiding van een historisch pand in het centrum van Utrecht.

De hoofdopzichterswoning van de gemeentereiniging Utrecht is in 1880 gebouwd. Bij een verbouwing in 1924  zijn de gevels een hele verdieping opgetrokken en is het zadeldak vervangen door een plat dak. In 2013 brandt de woning volledig uit.

Na de laatste verbouwing en uitbreiding van dit karakteristieke pand is het een eigentijdse woning voor een gezin met drie kinderen. Als architect zijn we erin geslaagd de gemeente ter overtuigen om het pand volledig op te bouwen. Dit levert uiteraard de meeste oppervlaktewinst op, bovendien is dit geen ondergeschikte dakopbouw.  De opbouw en de bestaande woning vormen samen een sterker geheel. De extra verdieping zorgt ervoor dat de woning een relatie aan met het tegenoverliggende bouwvolume waardoor een poort naar het Griftpark ontstaat. De verhogingen in het dak en het bijzondere metselverband benadrukken het eigentijdse karakter van de ingreep.

Door de uitbreiding aan de achterzijde ontstaat een royale plattegrond met lange zichtlijnen. Met de bajonetplattegrond van de loggia en de opkamer krijgen de verschillende functies op de begane grond een eigen karakter. De houtkachel heeft daarbij een bindende functie.

Op de eerste verdieping zijn de kinderslaapkamers, de speelplek en de kinderbadkamer ondergebracht. De tweede verdieping is het domein van de ouders met een gecombineerde slaapkamer badkamer en een werkkamer. Door de trappen in elkaars verlengde te plaatsen wordt het functionele trappenhuis een belevenis die het hele huis verbindt.

De gevels zijn voor een belangrijk deel gespaard bij de brand. Daarmee behoudt de woning  zijn cultuurhistorische waarde. Het terrein van de gemeentereiniging is in de jaren tachtig is getransformeerd tot park waardoor de woning nu direct aan het levendige Griftpark is gesitueerd.

Deliverables:
Architectuur
Interieurarchitectuur

Details:

  • Project: Stieltjesstraat 75 Utrecht
  • Type: verbouwing, renovatie en uitbreiding
  • Opdrachtgever: particulier
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2015
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Denise Damme i.s.m. Marcel Martensen Architect BNA BNI

Fotografie: Luuk Kramer
Film: David Stevens