work

Ecologische woning midden in een natuurgebied

Een ecologische woning in het natuurgebied “Het Hol” te Kortenhoef, is verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid.

Bij  de uitbreiding en de verbouwing is vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van ecologische alternatieven voor bouwmaterialen. De combinatie van PV-panelen, het aanbrengen van extra isolatie in de bestaande woning en nieuwe, energiezuinige installaties maken de ecologische woning bovendien energieneutraal.

De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht is gebleven. Met uitzondering van de schuifpui zijn er geen kozijnen toegepast. Het glas is rechtstreeks in het massieve hout geplaatst. Er is geïsoleerd met vlasisolatie en de lattengevel is gemaakt van resthout. Dit hout is vrijgekomen bij natuurherstel werkzaamheden in naastgelegen natuurgebieden. Als architect zijn we geïnteresseerd in de toepassing van dit soort duurzame alternatieven.

De nieuwe uitbreiding is exact op het zuiden gericht, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van de zon. Door de grote overstek valt de zon in de winter in de gehele woonkamer, terwijl deze in de zomer in de schaduw ligt. Bovendien kan er door deze optimale oriëntatie het maximale aantal zonnecellen op het dak. In de zonnige uitbouw zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer en badkamer ook op de begane grond. Hierdoor is de ecologische woning naast energieneutraal ook levensloopbestendig. Op de eerste verdieping van de bestaande woningen bevinden zich twee ruime slaapkamers.

Resultaat
Architectuur

Details

  • Project: vrijstaande woning / Moleneind Kortenhoef
  • Type: verbouw & nieuwbouw
  • Opdrachtgever: Natuurmonumenten
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2014
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Marcel Martensen, Denise Damme

Fotografie: Luuk Kramer Film: David Stevens