work

Het ontwerp voor een gebiedsontwikkeling van 3,8 hectare is gebaseerd op de afmetingen en verdeling van de huidige percelen. Het volledige plan is daarom opgebouwd uit zeer compacte stedelijke blokken.

Hierdoor zijn in de nieuwe stadswijk de oorspronkelijke korrelgrootte en kavelverdeling van de villawijk nog af te lezen. Door op strategische plaatsen kavels onbebouwd gelaten krijgt het plan een luchtig karakter. De kleine korrel maakt een gefaseerde gebiedsontwikkeling mogelijk die makkelijk aan te passen is aan de veranderde markt.

In Genève wil men het autogebruik ontmoedigen. De afstand van woning naar auto is er bij voorkeur groter dan de afstand naar een openbaar vervoershalte. Dit maakt het mogelijk een plan met 22 blokken te ontwerpen, met slechts 3 volledig ondergrondse parkeergarages die worden ontsloten aan de randen van het plan. Hierdoor blijft de wijk vrij van dagelijks autoverkeer en kan de ruimte tussen de blokken zich ontwikkelen tot een parklandschap.

Voor de stadsblokken is een breed palet aan woontypologieën voorgesteld. De blokken gelegen aan de buitenzijde van de wijk kunnen geprogrammeerd worden met commerciële functies of voorzieningen in de plinten.

Aanleiding voor verdichting van de villawijk Bachet is de komst van de CEVA, een nieuwe spoorlijn tussen Genève en Annemasse. Eén van de vijf nieuwe ondergrondse treinstations, ontworpen door Ateliers Jean Nouvel, komt aan de rand van Bachet te liggen. De stadswijk heeft ondanks de stedelijke dichtheid (FSI 1,2) een arcadisch karakter en omvat 400 woningen, 5500m2 aan commerciële functies en 700 parkeerplaatsen.

De opdracht voor deze gebiedsontwikkeling is voortgekomen uit de gewonnen eerste prijs voor europan 9.

Bekijk projecten

De vormgeving van de seniorenwoningen is gebaseerd op de agrarische historie van de locatie in het dorp. In het ontwerp is gestreefd naar het minimaliseren van de typologische complexiteit en het creëren van maximale rijkdom in beleving en gebruik.

Alle woningtypen zijn voorzien van een veranda aan de straatkant op het zuiden. Dit biedt de bewoners gelegenheid biedt om al vroeg in het jaar uit de wind van de zon te genieten en draagt zo bij aan de levendigheid van de openbare ruimte.

Door het aantal uitzonderingen zoveel mogelijk te beperken ontstaan er financiële mogelijkheden om met duurzame gevelmaterialen en hoogwaardige detaillering het beeld van het ´Eigentijds Boerenerf´ zo krachtig mogelijk tot uiting te laten komen.

Met in totaal 15 seniorenwoningen krijgt landelijk Nederasselt een nieuwe impuls. In de eerste fase van de herstructurering worden 7 woningen gerealiseerd.

Bekijk projecten

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt. Het gebouw wordt voorzien van een systeem voor warmte- en koude opslag in de bodem en van zeer efficiënte installaties. Daarnaast is het gebouw zo ontworpen dat de het op termijn, met beperkte ingrepen, te gebruiken is als woongebouw. Functiewisseling verlengt de levensduur van een gebouw aanzienlijk en vanzelfsprekend wordt de duurzaamheid daarmee flink verhoogd.

De villa bestaat uit twee beuken die verbonden zijn door een centraal atrium. Hier, in het van het gebouw, staat een enorme tafel die een plek biedt aan alle medewerkers. Aan deze tafel wordt informeel overleg gepleegd, wordt samen geluncht en voor bijzondere gelegenheden en presentaties werkt de tafel als podium.

Passend bij de bedrijfscultuur zijn de beuken met de werkplekken open van structuur. Het grote daklicht boven het atrium en de ramen van vloer tot plafond maken het tot een licht gebouw.

Omdat de nieuwe kantoorvilla de schaal heeft van twee bestaande villa’s, maar zich als een nieuwe typologie manifesteert, ontstaat een natuurlijke overgang tussen de bestaande kern en de nieuwe uitbreiding van het dorp.

Bekijk projecten

De Rudolf Steiner School en het Rudolf Steiner College in Haarlem groeien, maar kunnen op de huidige locatie niet meer uitbreiden. De bestaande wederopbouwscholen op het aangrenzende terrein kunnen een oplossing bieden voor het ruimtegebrek. De bestaande gebouwen die deels al gebruikt worden door het Rudolf Steiner College, sluiten in architectuur niet aan bij de antropofische esthetiek.

In dit ontwerp hebben we het volledige programma van de scholen, waaronder een compleet nieuwe basisschool en een uitbreiding van de middelbare school, op de nieuwe locatie te realiseren. Het ontwerp voorziet in een ruimtelijk, flexibel en modern schoolgebouw, zonder de bestaande orthogonale structuren hiervoor te slopen. De antroposofische uitgangspunten komen tot uitdrukking in de materialisering en detaillering, maar ook in organisatie van de verschillende onderdelen.

Bekijk projecten

Maisbaai
project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov

Nieuwbouw zorgcomplex van 27 appartementen en 3 woon-zorggroepen bovenop een gezamenlijke parkeergarage aan de dokhaven aan de rand van de herbouwde binnenstad van Middelburg.

Architect: Office Winhov – Joost Hovenier, Jan Peter Wingender

 

Bekijk projecten

Woonzorggebouw De Korhoenders
project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov

Deze twaalf appartementen zijn gebouwd op initiatief van de ouders van jonge mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Het woongebouw is opgevat al een groot huis voor twaalf bewoners met gemeenschappelijke zorgfaciliteiten.

Architect: Office Winhov – Joost Hovenier, Jan Peter Wingender

Bekijk projecten

Kolenkitbuurt
project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov

De woningen zijn opgebouwd uit maar liefst 28 verschillende woningtypen, variërend van kleine startersappartementen (40m2) tot ruime maisonettes (125m2). Deze grote bandbreedte aan typologiëen biedt tegenwicht aan de zeer eenzijdige bestaande woningvoorraad in Amsterdam-West.

Een klassiek opgebouwde gevel met een duidelijke plint, middenstuk en kop, loopt in hetzelfde ritme door over alle verschillende woningtypen en geeft de blokken een krachtige en vooral stedelijke uitstraling. Het ontwerp voor de ‘encroachmentzone’ voor de blokken combineert het groen van de westelijke tuinsteden met de trappetjes van de grachtengordel. De stedelijke architectuur van drie, vier en vijf bouwlagen legt een verbinding tussen het deel van stadsdeel Bos- en Lommer binnen de ring en de westelijke tuinsteden.

Architect: Office Winhov – Jan Peter Wingender, Joost Hovenier

Bekijk projecten

Helenaheuvel is een restaurant in het natuurgebied de Kaapse Bossen in de provincie Utrecht. Het oorspronkelijke theehuis bevond zich op de eerste verdieping en heeft een rijke historie. Op de begane grond bevond zich de bescheiden woning van de uitbater. In de loop der jaren is het theehuis regelmatig uitgebreid. De huidige uitbouw probeert aan te sluiten bij de architectuur het originele theehuis. Dit is werkt echter verwarrend. Het is namelijk direct zichtbaar dat de uitbreiding ruim 50 jaar jonger is dan de oorspronkelijke herberg. Deze mengvorm tast de oorspronkelijke herberg enigszins aan.

Met de laatste ingreep is bovendien de ingang voor de bezoekers op een onlogische plek komen te liggen. Bezoekers komen nu binnen met de rug naar het fraaie uitzicht en onzichtbaar van de zijde waarvan het chalet benaderd wordt. Daarnaast is de uitbouw te klein geworden voor het huidige gebruik. We proberen als architect altijd om meerdere problemen met één ingreep op te lossen. Door de uitbreiding in dit geval te combineren met een ingreep in de bestaande herberg, komt de ingang op een vanzelfsprekende plek. De beleving van het fraaie uitzicht over de heide wordt uitgesteld tot het moment dat de bezoekers binnen zijn.

In het ontwerp wordt de gehele uitbouw vormgegeven als een oranjerie. Door een groter onderscheid met het bestaande theehuis is de oorspronkelijke vorm weer afleesbaar.  De oranjerie is zo luchtig mogelijk. Donkere slanke kozijnen die volledig open kunnen worden gezet vormen de nieuwe gevels. De enige uitzondering hierop vormt het vijf meter brede raam dat de bezoekers bij binnenkomst een spectaculair uitzicht biedt over de heuvelrug.

Bekijk projecten

De woning is ontworpen om op de begane grond te leven en maximaal te genieten van de grote tuin, de bijzondere locatie en de zon.

De belangrijkste overweging van de opdrachtgevers om een nieuwe woning te laten bouwen is de band met de bijzondere locatie. De Griend is een klein natuurgebied in Schalkwijk, dat al jaren wordt beheerd door de familie. De woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamer en badkamer bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich een zeer ruime werk- en logeerkamer.

Het archetype huis maakt een bescheiden knik, waarmee de namiddagzon direct in de eetkamer wordt gehaald. Bovendien wordt hiermee de beleving van het natuurgebied en de tuin versterkt.

De woning is in 2012 opgeleverd.

Bekijk projecten

De woning is als een maatpak voor een familie met twee opgroeiende kinderen ontworpen. In de toekomst is de levensloopbestendige woning eenvoudig om te vormen tot een volwaardige seniorenwoning.

Zolang de kinderen nog thuis wonen zal de woning gebruikt worden als eengezinswoning. Op de begane grond zijn de woonkamer, de keuken, de eetkamer en de bijkeuken georganiseerd. Op de eerste verdieping zijn de badkamer en slaapkamers georganiseerd. De tweede verdieping dient als bergzolder. Met beperkte ingrepen is de levensloopbestendige woning aan te passen op toekomstig gebruik.

Door in de het ontwerp alle installatieaansluitingen op de begane grond mee te nemen en de ramen op de juist plaats te positioneren is de woning met eenvoudig te veranderen in een seniorenwoning. Naast de woonkamer, keuken en eetkamer zijn dan ook de hoofdslaapkamer en de badkamer op de begane grond georganiseerd. De eerste verdieping dient dan als logeerverdieping met eigen badkamer voor kinderen, kleinkinderen en vrienden.

Door het zadeldak te laten starten vanaf de eerste verdieping voegt de woning zich in de landelijke omgeving. Het ritme van grote openingen in de voor- en achtergevel geven de woning een eigentijds karakter.

Bekijk projecten