work

Maisbaai. Project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Joost Hovenier

Dit project met groepszorg-woningen en sociale huurwoningen bevindt zich aan de Dokhaven in de binnenstad van Middelburg. In de groepswoningen wonen mensen met een psychogeriatrische aandoening op een zo normaal mogelijke huiselijke wijze. Omdat de bewoners aan huis gebonden zijn, hebben de alle woonkamers grote ramen met uitzicht op de haven en het plein. De bovengelegen huurwoningen zijn door hun grote ramen en balkons uitzonderlijk licht.

De locatie ligt op de grens van twee werelden. Het is een veelbewogen locatie. Hier werden in de 17e en 18e eeuw honderden Oostindievaarders voor de VOC gebouwd. Aan de ene zijde bevindt zich de oude bebouwing aan de Kinderdijk, aan de andere zijde het Maisbaaigebied, volgens het stedenbouwkundige plan van Aldo van Eyck. Dit plan, met daken in het verlengde van de Dokhaven, vormen hier tussen een eigen wereld. Door het opknippen in bouwdelen van verschillende groottes sluit het complex goed aan op de omliggende bebouwing. Het gebouw leest ondanks de verschillende functies als één geheel door de consequent uitgewerkte gevels en gemetselde balkons.

Bekijk projecten

Woonzorggebouw De Korhoender. Project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Joost Hovenier

De Korhoenders is een woongebouw voor jonge mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Het gebouw, een initiatief van de ouders, bestaat uit twaalf individuele appartementen, twee gemeenschappelijke woonkamers en zorgfaciliteiten. Het woongebouw is opgevat als een groot huis. De collectieve ruimten, zoals de brede gang naar de appartementen zijn uitgewerkt zijn als verblijfsruimte en ontmoetingsplek.

Het project ligt in de woonwijk Klein Driene, een naoorlogse stadsuitbreiding van Hengelo. Bestaande en nieuwe gebouwen vormen er een open verkavelingspatroon in een groen landschap. De maat van het gebouw, de kap en de toepassing van baksteen passen het gebouw in zijn omgeving.

Bekijk projecten

Kolenkitbuurt project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Jan Peter Wingender

De woningen zijn opgebouwd uit maar liefst 28 verschillende woningtypen, variërend van kleine startersappartementen (40m2) tot ruime maisonettes (125m2). Deze grote bandbreedte aan typologiëen biedt tegenwicht aan de zeer eenzijdige bestaande woningvoorraad in Amsterdam-West.

Een klassiek opgebouwde gevel met een duidelijke plint, middenstuk en kop, loopt in hetzelfde ritme door over alle verschillende woningtypen en geeft de blokken een krachtige en vooral stedelijke uitstraling. Het ontwerp voor de ‘encroachmentzone’ voor de blokken combineert het groen van de westelijke tuinsteden met de trappetjes van de grachtengordel. De stedelijke architectuur van drie, vier en vijf bouwlagen legt een verbinding tussen het deel van stadsdeel Bos- en Lommer binnen de ring en de westelijke tuinsteden.

Bekijk projecten

De woning is ontworpen om op de begane grond te leven en maximaal te genieten van de grote tuin, de bijzondere locatie en de zon.

De belangrijkste overweging van de opdrachtgevers om een nieuwe woning te laten bouwen is de band met de bijzondere locatie. De Griend is een klein natuurgebied in Schalkwijk, dat al jaren wordt beheerd door de familie. De woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamer en badkamer bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich een zeer ruime werk- en logeerkamer. Het archetype huis maakt een bescheiden knik, waarmee de namiddagzon direct in de eetkamer wordt gehaald. Bovendien wordt hiermee de beleving van het natuurgebied en de tuin versterkt. De woning is in 2012 opgeleverd.

Bekijk projecten

De woning is als een maatpak voor een familie met twee opgroeiende kinderen ontworpen. In de toekomst is de levensloopbestendige woning eenvoudig om te vormen tot een volwaardige seniorenwoning.

Zolang de kinderen nog thuis wonen zal de woning gebruikt worden als eengezinswoning. Op de begane grond zijn de woonkamer, de keuken, de eetkamer en de bijkeuken georganiseerd. Op de eerste verdieping zijn de badkamer en slaapkamers georganiseerd. De tweede verdieping dient als bergzolder. Met beperkte ingrepen is de levensloopbestendige woning aan te passen op toekomstig gebruik. Door in de het ontwerp alle installatieaansluitingen op de begane grond mee te nemen en de ramen op de juist plaats te positioneren is de woning met eenvoudig te veranderen in een seniorenwoning. Naast de woonkamer, keuken en eetkamer zijn dan ook de hoofdslaapkamer en de badkamer op de begane grond georganiseerd.

De eerste verdieping dient dan als logeerverdieping met eigen badkamer voor kinderen, kleinkinderen en vrienden. Door het zadeldak te laten starten vanaf de eerste verdieping voegt de woning zich in de landelijke omgeving. Het ritme van grote openingen in de voor- en achtergevel geven de woning een eigentijds karakter.

Bekijk projecten

De Albatros project van Berry Beuving in dienst van de Rijksgebouwendienst / Rob Hootsmans.

De oude Albatros in de Nieuwe Haven in Den Helder is gebouwd in 1972 en was tot voor kort in gebruik als logiesgebouw. Dit gebouw van zeven verdiepingen is ingrijpend gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Na de renovatie is het in gebruik genomen als kantoor voor de Admiraliteitsraad, het directieberaad van het Commando Zeestrijdkrachten. Sindsdien heet het De Admiraliteit. De oude gevel bestond uit ongeïsoleerde aluminium kozijnen met enkelglas. Voor deze gevel bevonden zich op alle verdiepingen glazenwasserbalkons. De constructie van deze balkons hebben we gebruikt om een nieuwe vliesgevel aan te brengen. De zo ontstane luchtspouw tussen de twee gevels wordt in de zomer maximaal en in de winter minimaal geventileerd. Dit wordt geregeld door middel van ventilatiekleppen in de nieuwe gevel.

De verdiepingen waren ingericht als slaapvertrekken, maar bleken zich met enige aanpassingen goed te lenen voor een kantoorfunctie. De ruime kern maakt het mogelijk om vrijwel alle ruimten aan de gevel vrij te houden voor werkplekkenen vergaderruimten. De gesloten gangwanden zijn vervangen door glazen puien van vloer tot plafond. De vloeren zijn voorzien van een witte coating, de plafonds van strekmetaal. Via bepaalde delen van het plafond komt ventilatielucht de kantoorruimten binnen.

Door de intelligente gevel is het gebouw 30% energiezuiniger dan vergelijkbare nieuwbouw. Op grond hiervan wordt het project ondersteund door de Europese Commissie in het kader van REVIVAL.

Bekijk projecten

Een ecologische woning in het natuurgebied “Het Hol” te Kortenhoef, is verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid.

Bij  de uitbreiding en de verbouwing is vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van ecologische alternatieven voor bouwmaterialen. De combinatie van PV-panelen, het aanbrengen van extra isolatie in de bestaande woning en nieuwe, energiezuinige installaties maken de ecologische woning bovendien energieneutraal.

De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht is gebleven. Met uitzondering van de schuifpui zijn er geen kozijnen toegepast. Het glas is rechtstreeks in het massieve hout geplaatst. Er is geïsoleerd met vlasisolatie en de lattengevel is gemaakt van resthout. Dit hout is vrijgekomen bij natuurherstel werkzaamheden in naastgelegen natuurgebieden. Als architect zijn we geïnteresseerd in de toepassing van dit soort duurzame alternatieven.

De nieuwe uitbreiding is exact op het zuiden gericht, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van de zon. Door de grote overstek valt de zon in de winter in de gehele woonkamer, terwijl deze in de zomer in de schaduw ligt. Bovendien kan er door deze optimale oriëntatie het maximale aantal zonnecellen op het dak. In de zonnige uitbouw zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer en badkamer ook op de begane grond. Hierdoor is de ecologische woning naast energieneutraal ook levensloopbestendig. Op de eerste verdieping van de bestaande woningen bevinden zich twee ruime slaapkamers.

Bekijk projecten

Na de transformatie met een ingrijpende verbouwing, krijgt de monumentale bodewoning van Maartensdijk na vele jaren zijn woonfunctie weer terug.

Voor de transformatie had de bodewoning een publieke functie. Het interieur bestond uit een aaneenschakeling van kleine donkere kamers. Er waren door een reeks slechte verbouwingen helemaal geen monumentale elementen meer aanwezig. Met een aantal grote doorbraken, zowel van wanden als vloeren, verandert de bodewoning in een ruime, lichte en spannende eengezinswoning.

Vanuit onze ervaring als architect konden we de opdrachtgevers overtuigen om afscheid te nemen van de oude trap. In de nieuwe situatie ligt de trap in de lengterichting van de woning. Hiermee kunnen alle woonfuncties in een centrale kern worden opgenomen. Met deze kern over twee verdiepingen wordt slim gebruik gemaakt van de ruimte. Bovendien krijgt de woning een open structuur met lange zichtlijnen langs de gevels.

Het open karakter van de begane grond is ingericht voor flexibel gebruik. Er zijn vier grote schuifdeuren, waarmee het mogelijk is om de woning op meerdere manieren in te delen. De eetkamer, de woonkamer, de keuken en de entreehal zijn allemaal van elkaar af te sluiten. Ze kunnen echter ook in verschillende combinaties één grote lichte ruimte vormen.

Op de verdieping zijn de slaapkamers en badkamer. De ouderslaapkamer heeft een ruime inloopkast en is direct verbonden met de badkamer. Beide kinderslaapkamers hebben een hoogslaper op zolder. De douche, de wastafel en het bad zijn naast elkaar opgenomen in de centrale kern. De fysieke verbinding tussen de verdiepingen maakt de ruimtelijke beleving compleet.

Bekijk projecten

Het dorp Schalkwijk in de provincie Utrecht heeft te kampen met het wegtrekken van jongeren. Een probleem dat mede wordt veroorzaakt door het ontbreken van betaalbare starterswoningen.

De behoefte om woningen betaalbaar te houden resulteert regelmatig in het gebruik van goedkope materialen en gevels met erg weinig vensteropeningen. We hebben in Schalkwijk starterswoningen gerealiseerd een volledig zelfdragende bakstenen gevel. De gevels bevatten geen enkele secundaire ondersteuning, zijn nergens gedilateerd en open stootvoegen zijn niet nodig. Mede door deze oplossing zijn de bouwkosten aanzienlijk gedrukt en konden de woningen gebouwd worden met grote kozijnen en hoogwaardige materialen.

De gevel is een combinatie van in het werk gemetselde dragende penanten en repeterende geprefabriceerde metselwerk banden. De openingen zijn ingevuld met een raam, een blindvenster of een combinatie van beiden. Iedere toepassing van metselwerk heeft een eigen richting en metselverband, hierdoor krijgen de gevels een vanzelfsprekende rijkdom. Van de hardglazen hekken tot de stompe binnendeuren en de buitenverlichting, als architect konden we alle aspecten vormgeven. Dit geeft de woningen een afwerking die dichter bij een op maat gemaakte villa ligt dan bij geschakelde starterswoningen. Door de compositie en onregelmatige spiegeling van de woningtypen, laten de blokken zich als een groter volume lezen, in plaats van een rijtje woningen.

Elke woning is standaard voorzien van tien zonnecellen en een hybride verwarmingssysteem. Door deze ingrepen waren deze starterswoningen bij oplevering 25%  energiezuiniger dan de gemiddelde nieuwbouwwoning.

Bekijk projecten

Juryrapport Rietveldprijs 2017: ‘De jury is onder de indruk van de analyse van de plek en het gebouw, en de rake ingreep die daaruit voortkomt. De dakopbouw is een passend stedenbouwkundig accent op de hoek van de straat, vormt samen met de uitbouw aan de achtergevel een fraaie architectonische compositie, en verrijkt de bestaande architectuur met een eigentijdse interpretatie van het oorspronkelijke siermetselwerk. Dit is een overtuigend en uitmuntend totaal plan.’

De hoofdopzichterswoning van de gemeentereiniging Utrecht is in 1880 gebouwd. Bij een verbouwing in 1924  zijn de gevels een hele verdieping opgetrokken en is het zadeldak vervangen door een plat dak. In 2013 brandt de woning volledig uit. Na de laatste verbouwing en uitbreiding van dit karakteristieke pand is het een eigentijdse woning voor een gezin met drie kinderen. Als architect zijn we erin geslaagd de gemeente te overtuigen om het pand volledig op te bouwen. De opbouw en de bestaande woning vormen dan samen een sterker geheel. De extra verdieping zorgt ervoor dat de woning een relatie aan met het tegenoverliggende bouwvolume waardoor een poort naar het Griftpark ontstaat.

De verhogingen in het dak en het bijzondere metselverband benadrukken het eigentijdse karakter van de ingreep. Door de uitbreiding aan de achterzijde ontstaat een royale plattegrond met lange zichtlijnen. Met de bajonetplattegrond van de loggia en de opkamer krijgen de verschillende functies op de begane grond een eigen karakter. Op de eerste verdieping zijn de kinderslaapkamers, de speelplek en de kinderbadkamer ondergebracht. De tweede verdieping is het domein van de ouders met een gecombineerde slaapkamer badkamer en een werkkamer.

Door de trappen in elkaars verlengde te plaatsen wordt het functionele trappenhuis een belevenis die het hele huis verbindt. De gevels zijn voor een belangrijk deel gespaard bij de brand. Daarmee behoudt de woning  zijn cultuurhistorische waarde. Het terrein van de gemeentereiniging is in de jaren tachtig is getransformeerd tot park waardoor de woning nu direct aan het levendige Griftpark is gesitueerd.

Bekijk projecten