work

Maisbaai. Project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Joost Hovenier

Dit project met groepszorg-woningen en sociale huurwoningen bevindt zich aan de Dokhaven in de binnenstad van Middelburg. In de groepswoningen wonen mensen met een psychogeriatrische aandoening op een zo normaal mogelijke huiselijke wijze. Omdat de bewoners aan huis gebonden zijn, hebben de alle woonkamers grote ramen met uitzicht op de haven en het plein. De bovengelegen huurwoningen zijn door hun grote ramen en balkons uitzonderlijk licht.

De locatie ligt op de grens van twee werelden. Het is een veelbewogen locatie. Hier werden in de 17e en 18e eeuw honderden Oostindievaarders voor de VOC gebouwd. Aan de ene zijde bevindt zich de oude bebouwing aan de Kinderdijk, aan de andere zijde het Maisbaaigebied, volgens het stedenbouwkundige plan van Aldo van Eyck. Dit plan, met daken in het verlengde van de Dokhaven, vormen hier tussen een eigen wereld. Door het opknippen in bouwdelen van verschillende groottes sluit het complex goed aan op de omliggende bebouwing. Het gebouw leest ondanks de verschillende functies als één geheel door de consequent uitgewerkte gevels en gemetselde balkons.

Bekijk projecten

Woonzorggebouw De Korhoender. Project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Joost Hovenier

De Korhoenders is een woongebouw voor jonge mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Het gebouw, een initiatief van de ouders, bestaat uit twaalf individuele appartementen, twee gemeenschappelijke woonkamers en zorgfaciliteiten. Het woongebouw is opgevat als een groot huis. De collectieve ruimten, zoals de brede gang naar de appartementen zijn uitgewerkt zijn als verblijfsruimte en ontmoetingsplek.

Het project ligt in de woonwijk Klein Driene, een naoorlogse stadsuitbreiding van Hengelo. Bestaande en nieuwe gebouwen vormen er een open verkavelingspatroon in een groen landschap. De maat van het gebouw, de kap en de toepassing van baksteen passen het gebouw in zijn omgeving.

Bekijk projecten

Kolenkitbuurt project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Jan Peter Wingender

De woningen zijn opgebouwd uit maar liefst 28 verschillende woningtypen, variërend van kleine startersappartementen (40m2) tot ruime maisonettes (125m2). Deze grote bandbreedte aan typologiëen biedt tegenwicht aan de zeer eenzijdige bestaande woningvoorraad in Amsterdam-West.

Een klassiek opgebouwde gevel met een duidelijke plint, middenstuk en kop, loopt in hetzelfde ritme door over alle verschillende woningtypen en geeft de blokken een krachtige en vooral stedelijke uitstraling. Het ontwerp voor de ‘encroachmentzone’ voor de blokken combineert het groen van de westelijke tuinsteden met de trappetjes van de grachtengordel. De stedelijke architectuur van drie, vier en vijf bouwlagen legt een verbinding tussen het deel van stadsdeel Bos- en Lommer binnen de ring en de westelijke tuinsteden.

Bekijk projecten

De Albatros project van Berry Beuving in dienst van de Rijksgebouwendienst / Rob Hootsmans.

De oude Albatros in de Nieuwe Haven in Den Helder is gebouwd in 1972 en was tot voor kort in gebruik als logiesgebouw. Dit gebouw van zeven verdiepingen is ingrijpend gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Na de renovatie is het in gebruik genomen als kantoor voor de Admiraliteitsraad, het directieberaad van het Commando Zeestrijdkrachten. Sindsdien heet het De Admiraliteit. De oude gevel bestond uit ongeïsoleerde aluminium kozijnen met enkelglas. Voor deze gevel bevonden zich op alle verdiepingen glazenwasserbalkons. De constructie van deze balkons hebben we gebruikt om een nieuwe vliesgevel aan te brengen. De zo ontstane luchtspouw tussen de twee gevels wordt in de zomer maximaal en in de winter minimaal geventileerd. Dit wordt geregeld door middel van ventilatiekleppen in de nieuwe gevel.

De verdiepingen waren ingericht als slaapvertrekken, maar bleken zich met enige aanpassingen goed te lenen voor een kantoorfunctie. De ruime kern maakt het mogelijk om vrijwel alle ruimten aan de gevel vrij te houden voor werkplekkenen vergaderruimten. De gesloten gangwanden zijn vervangen door glazen puien van vloer tot plafond. De vloeren zijn voorzien van een witte coating, de plafonds van strekmetaal. Via bepaalde delen van het plafond komt ventilatielucht de kantoorruimten binnen.

Door de intelligente gevel is het gebouw 30% energiezuiniger dan vergelijkbare nieuwbouw. Op grond hiervan wordt het project ondersteund door de Europese Commissie in het kader van REVIVAL.

Bekijk projecten