work

Het ontwerp voor een gebiedsontwikkeling van 3,8 hectare is gebaseerd op de afmetingen en verdeling van de huidige percelen. Het volledige plan is daarom opgebouwd uit zeer compacte stedelijke blokken.

Hierdoor zijn in de nieuwe stadswijk de oorspronkelijke korrelgrootte en kavelverdeling van de villawijk nog af te lezen. Door op strategische plaatsen kavels onbebouwd gelaten krijgt het plan een luchtig karakter. De kleine korrel maakt een gefaseerde gebiedsontwikkeling mogelijk die makkelijk aan te passen is aan de veranderde markt.

In Genève wil men het autogebruik ontmoedigen. De afstand van woning naar auto is er bij voorkeur groter dan de afstand naar een openbaar vervoershalte. Dit maakt het mogelijk een plan met 22 blokken te ontwerpen, met slechts 3 volledig ondergrondse parkeergarages die worden ontsloten aan de randen van het plan. Hierdoor blijft de wijk vrij van dagelijks autoverkeer en kan de ruimte tussen de blokken zich ontwikkelen tot een parklandschap.

Voor de stadsblokken is een breed palet aan woontypologieën voorgesteld. De blokken gelegen aan de buitenzijde van de wijk kunnen geprogrammeerd worden met commerciële functies of voorzieningen in de plinten.

Aanleiding voor verdichting van de villawijk Bachet is de komst van de CEVA, een nieuwe spoorlijn tussen Genève en Annemasse. Eén van de vijf nieuwe ondergrondse treinstations, ontworpen door Ateliers Jean Nouvel, komt aan de rand van Bachet te liggen. De stadswijk heeft ondanks de stedelijke dichtheid (FSI 1,2) een arcadisch karakter en omvat 400 woningen, 5500m2 aan commerciële functies en 700 parkeerplaatsen.

De opdracht voor deze gebiedsontwikkeling is voortgekomen uit de gewonnen eerste prijs voor europan 9.

Bekijk projecten

De Rudolf Steiner School en het Rudolf Steiner College in Haarlem groeien, maar kunnen op de huidige locatie niet meer uitbreiden. De bestaande wederopbouwscholen op het aangrenzende terrein kunnen een oplossing bieden voor het ruimtegebrek. De bestaande gebouwen die deels al gebruikt worden door het Rudolf Steiner College, sluiten in architectuur niet aan bij de antropofische esthetiek.

In dit ontwerp hebben we het volledige programma van de scholen, waaronder een compleet nieuwe basisschool en een uitbreiding van de middelbare school, op de nieuwe locatie te realiseren. Het ontwerp voorziet in een ruimtelijk, flexibel en modern schoolgebouw, zonder de bestaande orthogonale structuren hiervoor te slopen. De antroposofische uitgangspunten komen tot uitdrukking in de materialisering en detaillering, maar ook in organisatie van de verschillende onderdelen.

Bekijk projecten

Door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is deze projectprijsvraag uitgeschreven voor een inrichtingsplan van de entreezone en een nieuw te realiseren bezoekerscentrum. Het iconische molengebied mist op dit moment een aantrekkelijke en erfgoedwaardige ontvangst.

Op basis van onze visie zijn we uit 132 internationale inzendingen gekozen als een van de vier teams voor de de besloten projectprijsvraag. We hebben vanuit de rol als architect een kritische kanttekening bij de vraagstelling geplaatst. Door de hele locatie alleen toegankelijk te maken voor betalende bezoekers, dreigt het landschap zijn authenticiteit te verliezen. Het nieuwe bezoekerscentrum zou veel meer moeten zijn dan een kassa annex museumwinkel. Met het mooiste uitzicht van Holland is het bijvoorbeeld een fantastische plek voor een restaurant en een vergaderlocatie. Dit biedt kansen op aanvullende verdienmodellen.

De vormgeving van het bezoekerscentrum is eigentijds. De toepassing van traditionele materialen en bouwmethoden spreekt de taal van de historische omgeving. Een gemetseld basement van klinkers van Hollandse rivierklei. Het houten skelet van het dak gebruikt houttechnieken van de houten molens. De gevels en het dak zijn bekleed met de zwarte eikenhouten schaliën die oorspronkelijk de kappen van de molens in Kinderdijk sierden. Het transparante bezoekersgebouw voegt zich naar de lange zichtlijnen van het karakteristieke Hollandse landschap.

Het paviljoen vertelt een verhaal over het bouwen, renoveren en onderhouden van de molens en gemalen van het werelderfgoed. De uitvoering van het bezoekerscentrum biedt kansen voor het uittesten van nieuwe methoden uit de restauratietechniek en voor de opleiding van toekomstige molenbouwers en restaurateurs.

Bekijk projecten

Een ecologische woning in het natuurgebied “Het Hol” te Kortenhoef, is verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid.

Bij zowel de uitbreiding als de verbouwing van de bestaande woning is zoveel gebruik gemaakt van ecologische alternatieven voor bouwmaterialen. De combinatie van zonne-energie, het aanbrengen van extra isolatie in de bestaande woning en nieuwe, energiezuinige installaties maken de ecologische woning bovendien energieneutraal.

In de woning is geen staal en beton toegepast. De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht is gebleven. Met uitzondering van de schuifpui zijn er geen kozijnen toegepast. Het glas is rechtstreeks in het massieve hout geplaatst. Er is geïsoleerd met vlasisolatie. Daarnaast is de lattengevel opgebouwd uit resthout. Dit hout is vrijgekomen bij natuurherstel werkzaamheden in naastgelegen natuurgebieden van de opdrachtgever Natuurmonumenten. Zowel in de constructie als in de isolatie en de gevel is hiermee CO2 opgeslagen. Als architect zijn we geïnteresseerd in de toepassing van dit soort duurzame alternatieven.

De nieuwe uitbreiding is exact op het zuiden gericht, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van de zon. Door de grote overstek valt de zon in de winter in de gehele woonkamer, terwijl deze in de zomer in de schaduw ligt. Bovendien kan er door deze optimale oriëntatie het maximale aantal zonnecellen op het dak. In de zonnige uitbouw zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer en badkamer ook op de begane grond. Hierdoor is de ecologische woning naast energieneutraal ook levensloopbestendig. Op de eerste verdieping van de bestaande woningen bevinden zich twee ruime slaapkamers.

 

Bekijk projecten

De prachtige locatie van de Europan 9 opgave ligt op de prachtige plek aan de rand van Genève. Hier stroomt het smeltwater uit de rivier de Arve in de helderblauwe Rhone.

In de geschiedenis van Genève is deze plek lange tijd ongecultiveerd gebleven. Toen er alleen een begraafplaats in de buurt was en het omliggende land in landbouwgrond werd omgezet, was de plek waar de twee rivieren samenkomen begroeid met bomen. Ook toen Kugler zijn fabriek bij La Jonction vestigde bleef de uiterste punt onbebouwd. Het doel van de Europan 9 prijsvraag was om deze plek te bebouwen en op te nemen in het stedelijk weefsel van de stad.

We vinden dat een architect de verantwoordelijkheid heeft om zich kritisch op te stellen tegenover de vraagstelling. Als de vraagstelling helemaal scherp is, kan de oplossing eenvoudig worden gevonden.

Het winnend concept gaat uit van de natuurlijke schoonheid van deze plek, door het stedelijk weefsel langzaam op te lossen in een gebied dat zich bewust is van zijn unieke context. Het ‘groene’ gebied wordt zo vergroot van alleen de uiterste punt, zoals omschreven in het bestemmingsplan, tot aan de bestaande bebouwing aan de oostelijke rand van de locatie.

In dit nieuwe park opent de stad zich langzaam naar beide rivieren. De nieuwe zeer verschillend geprogrammeerde blokken worden zo geplaatst dat er een verscheidenheid openbare plekken ontstaat. Tussen de nieuwe en de bestaande gebouwen, tussen gebouwen en het landschap en in de nieuwe gebouwen worden publieke, semi-publieke en private ruimten gecreëerd. Het plan voorziet in 295 woningen en een groot aantal publieke functies. Startpunt zou het theater zijn. Een kinderdagverblijf, ateliers voor kunstenaars en een hotel zijn opgenomen in de andere blokken.

Europan is een prijsvraag voor jonge architecten uit heel Europa. Kijk voor meer informatie over europan op: europan-europe.eu

Bekijk projecten

Na de transformatie met een ingrijpende verbouwing, krijgt de monumentale bodewoning van Maartensdijk na vele jaren zijn woonfunctie weer terug.

Voor de transformatie had de bodewoning een publieke functie. Het interieur bestond uit een aaneenschakeling van kleine donkere kamers. Er waren door een reeks slechte verbouwingen helemaal geen monumentale elementen meer aanwezig. Met een aantal grote doorbraken, zowel van wanden als vloeren, verandert de bodewoning in een ruime, lichte en spannende eengezinswoning.

Vanuit onze ervaring als architect konden we de opdrachtgevers overtuigen om afscheid te nemen van de oude trap. In de nieuwe situatie ligt de trap in de lengterichting van de woning. Hiermee kunnen alle woonfuncties in een centrale kern worden opgenomen. Met deze kern over twee verdiepingen wordt slim gebruik gemaakt van de ruimte. Bovendien krijgt de woning een open structuur met lange zichtlijnen langs de gevels.

Het open karakter van de begane grond is ingericht voor flexibel gebruik. Er zijn vier grote schuifdeuren, waarmee het mogelijk is om de woning op meerdere manieren in te delen. De eetkamer, de woonkamer, de keuken en de entreehal zijn allemaal van elkaar af te sluiten. Ze kunnen echter ook in verschillende combinaties één grote lichte ruimte vormen.

Op de verdieping zijn de slaapkamers en badkamer. De ouderslaapkamer heeft een ruime inloopkast en is direct verbonden met de badkamer. Beide kinderslaapkamers hebben een hoogslaper op zolder. De douche, de wastafel en het bad zijn naast elkaar opgenomen in de centrale kern. De fysieke verbinding tussen de verdiepingen maakt de ruimtelijke beleving compleet.

Bekijk projecten

Het dorp Schalkwijk in de provincie Utrecht heeft te kampen met het wegtrekken van jongeren. Een probleem dat mede wordt veroorzaakt door het ontbreken van betaalbare starterswoningen.

De behoefte om woningen betaalbaar te houden resulteert regelmatig in het gebruik van goedkope materialen en gevels met erg weinig vensteropeningen. We hebben in Schalkwijk starterswoningen gerealiseerd een volledig zelfdragende bakstenen gevel. De gevels bevatten geen enkele secundaire ondersteuning, zijn nergens gedilateerd en open stootvoegen zijn niet nodig. Mede door deze oplossing zijn de bouwkosten aanzienlijk gedrukt en konden de woningen gebouwd worden met grote kozijnen en hoogwaardige materialen.

De gevel is een combinatie van in het werk gemetselde dragende penanten en repeterende geprefabriceerde metselwerk banden. De openingen zijn ingevuld met een raam, een blindvenster of een combinatie van beiden. Iedere toepassing van metselwerk heeft een eigen richting en metselverband, hierdoor krijgen de gevels een vanzelfsprekende rijkdom.

Van de hardglazen hekken tot de stompe binnendeuren en de buitenverlichting, als architect konden we alle aspecten vormgeven. Dit geeft de woningen een afwerking die dichter bij een op maat gemaakte villa ligt dan bij een rij starterswoningen. Door de compositie en onregelmatige spiegeling van de woningtypen, laten de blokken zich als een groter volume lezen, in plaats van een rijtje woningen.

Iedere woning is standaard voorzien van tien zonnecellen. Daarnaast is een verwarmingssysteem met een krachtige warmtepomp en warmteterugwinning standaard in iedere woning opgenomen. Alleen op de koudste dagen van het jaar schakelt dit systeem over op gasgestookt verwarmen. Door deze ingrepen waren deze starterswoningen bij oplevering ook nog veel duurzamer dan de gemiddelde nieuwbouwwoning.

Bekijk projecten

De hoofdopzichterswoning van de gemeentereiniging Utrecht is in 1880 gebouwd. Bij een verbouwing in 1924  zijn de gevels een hele verdieping opgetrokken en is het zadeldak vervangen door een plat dak. In 2013 brandt de woning volledig uit.

Na de laatste verbouwing en uitbreiding van dit karakteristieke pand is het een eigentijdse woning voor een gezin met drie kinderen. Als architect zijn we erin geslaagd de gemeente ter overtuigen om het pand volledig op te bouwen. Dit levert uiteraard de meeste oppervlaktewinst op, bovendien is dit geen ondergeschikte dakopbouw.  De opbouw en de bestaande woning vormen samen een sterker geheel. De extra verdieping zorgt ervoor dat de woning een relatie aan met het tegenoverliggende bouwvolume waardoor een poort naar het Griftpark ontstaat. De verhogingen in het dak en het bijzondere metselverband benadrukken het eigentijdse karakter van de ingreep.

Door de uitbreiding aan de achterzijde ontstaat een royale plattegrond met lange zichtlijnen. Met de bajonetplattegrond van de loggia en de opkamer krijgen de verschillende functies op de begane grond een eigen karakter. De houtkachel heeft daarbij een bindende functie.

Op de eerste verdieping zijn de kinderslaapkamers, de speelplek en de kinderbadkamer ondergebracht. De tweede verdieping is het domein van de ouders met een gecombineerde slaapkamer badkamer en een werkkamer. Door de trappen in elkaars verlengde te plaatsen wordt het functionele trappenhuis een belevenis die het hele huis verbindt.

De gevels zijn voor een belangrijk deel gespaard bij de brand. Daarmee behoudt de woning  zijn cultuurhistorische waarde. Het terrein van de gemeentereiniging is in de jaren tachtig is getransformeerd tot park waardoor de woning nu direct aan het levendige Griftpark is gesitueerd.

Bekijk projecten