projecten

In het Gelderse Oosterbeek op landgoed Johannahoeve staat sinds 1955 het Missiehuis Vrijland. Het aantal bewoners, missionarissen, zal in de komende jaren afnemen. Hierdoor zal niet langer het volledige complex in gebruik blijven. Door deze krimp zal het oorspronkelijke klooster inclusief de uitbreidingen vrij komen.

Landgoed Johannahoeve heeft een unieke ligging, op loopafstand van station Oosterbeek en ingeklemd tussen natuurgebieden. De  locatie ligt op een helling met een prachtig uitzicht over het dal. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van deze gegevens. De woonwijk met achtentwintig twee-onder-één kap woningen en twee vrijstaande woningen zijn verdeeld over drie niveau’s in het landschap. Dankzij het benutten van deze natuurlijke hoogteverschillen kunnen alle woningen profiteren van het unieke uitzicht.

In het stedenbouwkunplan blijven de huidige bewoners van de Johannahoeve ook een prominente plek innemen. Naast het Sint Josefhuis zullen twee bebouwingsblokken worden gerealiseerd met zorgappartementen en zal de kapel van het oorspronkelijke klooster behouden blijven. De woningen die in een lijn staan met de kapel zullen iets verder naar achter liggen ten opzichte van de weg. Hierdoor behoudt de kapel zijn waarde en blijft de historische context van het gebied in ere.

Bekijk projecten

Het ontwerp voor een gebiedsontwikkeling van 3,8 hectare is gebaseerd op de afmetingen en verdeling van de huidige percelen. Het volledige plan is daarom opgebouwd uit zeer compacte stedelijke blokken.

Hierdoor zijn in de nieuwe stadswijk de oorspronkelijke korrelgrootte en kavelverdeling van de villawijk nog af te lezen. Door op strategische plaatsen kavels onbebouwd gelaten krijgt het plan een luchtig karakter. De kleine korrel maakt een gefaseerde gebiedsontwikkeling mogelijk die makkelijk aan te passen is aan de veranderde markt.

In Genève wil men het autogebruik ontmoedigen. De afstand van woning naar auto is er bij voorkeur groter dan de afstand naar een openbaar vervoershalte. Dit maakt het mogelijk een plan met 22 blokken te ontwerpen, met slechts 3 volledig ondergrondse parkeergarages die worden ontsloten aan de randen van het plan. Hierdoor blijft de wijk vrij van dagelijks autoverkeer en kan de ruimte tussen de blokken zich ontwikkelen tot een parklandschap. Voor de stadsblokken is een breed palet aan woontypologieën voorgesteld. De blokken gelegen aan de buitenzijde van de wijk kunnen geprogrammeerd worden met commerciële functies of voorzieningen in de plinten.

Aanleiding voor verdichting van de villawijk Bachet is de komst van de CEVA, een nieuwe spoorlijn tussen Genève en Annemasse. Eén van de vijf nieuwe ondergrondse treinstations, ontworpen door Ateliers Jean Nouvel, komt aan de rand van Bachet te liggen. De stadswijk heeft ondanks de stedelijke dichtheid (FSI 1,2) een arcadisch karakter en omvat 400 woningen, 5500m2 aan commerciële functies en 700 parkeerplaatsen. De opdracht voor deze gebiedsontwikkeling is voortgekomen uit de gewonnen eerste prijs voor europan 9.

Bekijk projecten

Kolenkitbuurt project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Jan Peter Wingender

De woningen zijn opgebouwd uit maar liefst 28 verschillende woningtypen, variërend van kleine startersappartementen (40m2) tot ruime maisonettes (125m2). Deze grote bandbreedte aan typologiëen biedt tegenwicht aan de zeer eenzijdige bestaande woningvoorraad in Amsterdam-West.

Een klassiek opgebouwde gevel met een duidelijke plint, middenstuk en kop, loopt in hetzelfde ritme door over alle verschillende woningtypen en geeft de blokken een krachtige en vooral stedelijke uitstraling. Het ontwerp voor de ‘encroachmentzone’ voor de blokken combineert het groen van de westelijke tuinsteden met de trappetjes van de grachtengordel. De stedelijke architectuur van drie, vier en vijf bouwlagen legt een verbinding tussen het deel van stadsdeel Bos- en Lommer binnen de ring en de westelijke tuinsteden.

Bekijk projecten

De prachtige locatie van de Europan 9 opgave ligt op de prachtige plek aan de rand van Genève. Hier stroomt het smeltwater uit de rivier de Arve in de helderblauwe Rhone.

In de geschiedenis van Genève is deze plek lange tijd ongecultiveerd gebleven. Toen er alleen een begraafplaats in de buurt was en het omliggende land in landbouwgrond werd omgezet, was de plek waar de twee rivieren samenkomen begroeid met bomen. Ook toen Kugler zijn fabriek bij La Jonction vestigde bleef de uiterste punt onbebouwd. Het doel van de Europan 9 prijsvraag was om deze plek te bebouwen en op te nemen in het stedelijk weefsel van de stad.

We vinden dat een architect de verantwoordelijkheid heeft om zich kritisch op te stellen tegenover de vraagstelling. Als de vraagstelling helemaal scherp is, kan de oplossing eenvoudig worden gevonden. Het winnend concept gaat uit van de natuurlijke schoonheid van deze plek, door het stedelijk weefsel langzaam op te lossen in een gebied dat zich bewust is van zijn unieke context. Het ‘groene’ gebied wordt zo vergroot van alleen de uiterste punt, zoals omschreven in het bestemmingsplan, tot aan de bestaande bebouwing aan de oostelijke rand van de locatie. In dit nieuwe park opent de stad zich langzaam naar beide rivieren.

De nieuwe zeer verschillend geprogrammeerde blokken worden zo geplaatst dat er een verscheidenheid openbare plekken ontstaat. Tussen de nieuwe en de bestaande gebouwen, tussen gebouwen en het landschap en in de nieuwe gebouwen worden publieke, semi-publieke en private ruimten gecreëerd. Het plan voorziet in 295 woningen en een groot aantal publieke functies. Startpunt zou het theater zijn. Een kinderdagverblijf, ateliers voor kunstenaars en een hotel zijn opgenomen in de andere blokken. Europan is een prijsvraag voor jonge architecten uit heel Europa. Kijk voor meer informatie over europan op: europan-europe.eu

Bekijk projecten