projecten

Op een prachtige plek in Drenthe komen vier luxe biobased vakantiewoningen. Naast de vakantiewoningen wordt bestaande woonboerderij verbouwd en gerenoveerd. De boerderij en de vakantiewoningen worden met dit project energieneutraal en gasloos. Ook bij dit project is er vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van biologische bouwmaterialen.

Het perceel Oude Steeg 10 te Gees is circa 1,2 hectare groot. Op een deel daarvan staat een woonboerderij met een grote paardenschuur.  Vanuit de boerderij is er een prachtig vrij uitzicht over de historische landerijen van de enige twee veehouders in Gees.

De oorspronkelijke boerderij dateert van rond 1900 en is verbouwd in 1960 en 1980. Helaas zijn bij deze verbouwingen de authentieke details uit de boerderij verwijderd.  De boerderij is op de begane grond voor minder dan de helft bewoond. De deel en de zolder zijn op dit moment niet bewoonbaar.

Bij de renovatie krijgt de boerderij een geheel nieuwe gebint constructie. De andere volumes worden helemaal opnieuw opgetrokken. Alle grotendeels ongebruikte ruimte wordt getransformeerd tot de biobased vakantiewoningen. Twee daarvan in de deel, één in de paardenschuur en één in het varkensschuurtje.

 

Bekijk projecten

In het centrum van Hilversum staan naast de fraaie monumentale Aloysius MAVO een aantal vervallen panden. Op deze uitdagende locatie hebben we een  appartementengebouw met 33 lofts voor starters ontworpen.

Het ontwerp zoekt in schaal en architectuur nadrukkelijk aansluiting bij de omliggende bebouwing. Waar het naastgelegen appartementencomplex echter een galerij ontsluiting aan de achterzijde heeft, kiezen wij voor een corridor op de tweede verdieping. Alle appartementen krijgen een vide aan de gevel, waardoor dubbelhoge ramen mogelijk zijn. Deze grote ramen sluiten aan bij de hoge lokaalramen van de Aloysius. Voorspelbare en smalle galerijwoningen veranderen hierdoor in ruimtelijke, verrassende en lichte lofts.

In combinatie met appartementen over twee verdiepingen maakt deze ontsluiting het bovendien mogelijk om ook de gehele derde verdieping te gebruiken. Op deze wijze passen er vier appartementen in ieder stramien.

Op de bel-etage worden de appartementen rechtstreeks vanaf het maaiveld ontsloten. Deze individuele ontsluiting verrijkt het straatbeeld en maakt het geheel leesbaar als woongebouw.

 

Bekijk projecten

In het Gelderse Oosterbeek op landgoed Johannahoeve staat sinds 1955 het Missiehuis Vrijland. Het aantal bewoners, missionarissen, zal in de komende jaren afnemen. Hierdoor zal niet langer het volledige complex in gebruik blijven. Door deze krimp zal het oorspronkelijke klooster inclusief de uitbreidingen vrij komen.

Landgoed Johannahoeve heeft een unieke ligging, op loopafstand van station Oosterbeek en ingeklemd tussen natuurgebieden. De  locatie ligt op een helling met een prachtig uitzicht over het dal. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van deze gegevens. De woonwijk met achtentwintig twee-onder-één kap woningen en twee vrijstaande woningen zijn verdeeld over drie niveau’s in het landschap. Dankzij het benutten van deze natuurlijke hoogteverschillen kunnen alle woningen profiteren van het unieke uitzicht.

In het stedenbouwkunplan blijven de huidige bewoners van de Johannahoeve ook een prominente plek innemen. Naast het Sint Josefhuis zullen twee bebouwingsblokken worden gerealiseerd met zorgappartementen en zal de kapel van het oorspronkelijke klooster behouden blijven. De woningen die in een lijn staan met de kapel zullen iets verder naar achter liggen ten opzichte van de weg. Hierdoor behoudt de kapel zijn waarde en blijft de historische context van het gebied in ere.

Bekijk projecten

Het ontwerp voor een gebiedsontwikkeling van 3,8 hectare is gebaseerd op de afmetingen en verdeling van de huidige percelen. Het volledige plan is daarom opgebouwd uit zeer compacte stedelijke blokken.

Hierdoor zijn in de nieuwe stadswijk de oorspronkelijke korrelgrootte en kavelverdeling van de villawijk nog af te lezen. Door op strategische plaatsen kavels onbebouwd gelaten krijgt het plan een luchtig karakter. De kleine korrel maakt een gefaseerde gebiedsontwikkeling mogelijk die makkelijk aan te passen is aan de veranderde markt.

In Genève wil men het autogebruik ontmoedigen. De afstand van woning naar auto is er bij voorkeur groter dan de afstand naar een openbaar vervoershalte. Dit maakt het mogelijk een plan met 22 blokken te ontwerpen, met slechts 3 volledig ondergrondse parkeergarages die worden ontsloten aan de randen van het plan. Hierdoor blijft de wijk vrij van dagelijks autoverkeer en kan de ruimte tussen de blokken zich ontwikkelen tot een parklandschap. Voor de stadsblokken is een breed palet aan woontypologieën voorgesteld. De blokken gelegen aan de buitenzijde van de wijk kunnen geprogrammeerd worden met commerciële functies of voorzieningen in de plinten.

Aanleiding voor verdichting van de villawijk Bachet is de komst van de CEVA, een nieuwe spoorlijn tussen Genève en Annemasse. Eén van de vijf nieuwe ondergrondse treinstations, ontworpen door Ateliers Jean Nouvel, komt aan de rand van Bachet te liggen. De stadswijk heeft ondanks de stedelijke dichtheid (FSI 1,2) een arcadisch karakter en omvat 400 woningen, 5500m2 aan commerciële functies en 700 parkeerplaatsen. De opdracht voor deze gebiedsontwikkeling is voortgekomen uit de gewonnen eerste prijs voor europan 9.

Bekijk projecten

De vormgeving van de seniorenwoningen is gebaseerd op de agrarische historie van de locatie in het dorp. Het plan bestaat uit twee basiswoningtypen met een slimme kapvorm.

Door de woningen te spiegelen en te schakelen ontstaan volumes die qua grote en vorm refereren aan de schuren en boerderijen in de omgeving.  In het ontwerp is gestreefd naar het minimaliseren van de typologische complexiteit en het creëren van maximale rijkdom in beleving en gebruik. Alle woningtypen zijn voorzien van een veranda aan de straatkant op het zuiden. Dit biedt de bewoners gelegenheid biedt om al vroeg in het jaar uit de wind van de zon te genieten en draagt zo bij aan de levendigheid van de openbare ruimte.

Door het aantal uitzonderingen zoveel mogelijk te beperken ontstaan er financiële mogelijkheden om met duurzame gevelmaterialen en hoogwaardige detaillering het beeld van het ´Eigentijds Boerenerf´ zo krachtig mogelijk tot uiting te laten komen. Met in totaal 15 seniorenwoningen krijgt landelijk Nederasselt een nieuwe impuls. In de eerste fase van de herstructurering worden 7 woningen gerealiseerd.

Bekijk projecten

Maisbaai. Project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Joost Hovenier

Dit project met groepszorg-woningen en sociale huurwoningen bevindt zich aan de Dokhaven in de binnenstad van Middelburg. In de groepswoningen wonen mensen met een psychogeriatrische aandoening op een zo normaal mogelijke huiselijke wijze. Omdat de bewoners aan huis gebonden zijn, hebben de alle woonkamers grote ramen met uitzicht op de haven en het plein. De bovengelegen huurwoningen zijn door hun grote ramen en balkons uitzonderlijk licht.

De locatie ligt op de grens van twee werelden. Het is een veelbewogen locatie. Hier werden in de 17e en 18e eeuw honderden Oostindievaarders voor de VOC gebouwd. Aan de ene zijde bevindt zich de oude bebouwing aan de Kinderdijk, aan de andere zijde het Maisbaaigebied, volgens het stedenbouwkundige plan van Aldo van Eyck. Dit plan, met daken in het verlengde van de Dokhaven, vormen hier tussen een eigen wereld. Door het opknippen in bouwdelen van verschillende groottes sluit het complex goed aan op de omliggende bebouwing. Het gebouw leest ondanks de verschillende functies als één geheel door de consequent uitgewerkte gevels en gemetselde balkons.

Bekijk projecten

Woonzorggebouw De Korhoender. Project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Joost Hovenier

De Korhoenders is een woongebouw voor jonge mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Het gebouw, een initiatief van de ouders, bestaat uit twaalf individuele appartementen, twee gemeenschappelijke woonkamers en zorgfaciliteiten. Het woongebouw is opgevat als een groot huis. De collectieve ruimten, zoals de brede gang naar de appartementen zijn uitgewerkt zijn als verblijfsruimte en ontmoetingsplek.

Het project ligt in de woonwijk Klein Driene, een naoorlogse stadsuitbreiding van Hengelo. Bestaande en nieuwe gebouwen vormen er een open verkavelingspatroon in een groen landschap. De maat van het gebouw, de kap en de toepassing van baksteen passen het gebouw in zijn omgeving.

Bekijk projecten

Kolenkitbuurt project van Berry Beuving in dienst van Office Winhov / Jan Peter Wingender

De woningen zijn opgebouwd uit maar liefst 28 verschillende woningtypen, variërend van kleine startersappartementen (40m2) tot ruime maisonettes (125m2). Deze grote bandbreedte aan typologiëen biedt tegenwicht aan de zeer eenzijdige bestaande woningvoorraad in Amsterdam-West.

Een klassiek opgebouwde gevel met een duidelijke plint, middenstuk en kop, loopt in hetzelfde ritme door over alle verschillende woningtypen en geeft de blokken een krachtige en vooral stedelijke uitstraling. Het ontwerp voor de ‘encroachmentzone’ voor de blokken combineert het groen van de westelijke tuinsteden met de trappetjes van de grachtengordel. De stedelijke architectuur van drie, vier en vijf bouwlagen legt een verbinding tussen het deel van stadsdeel Bos- en Lommer binnen de ring en de westelijke tuinsteden.

Bekijk projecten

Een ecologische woning in het natuurgebied “Het Hol” te Kortenhoef, is verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid.

Bij  de uitbreiding en de verbouwing is vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van ecologische alternatieven voor bouwmaterialen. De combinatie van PV-panelen, het aanbrengen van extra isolatie in de bestaande woning en nieuwe, energiezuinige installaties maken de ecologische woning bovendien energieneutraal.

De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht is gebleven. Met uitzondering van de schuifpui zijn er geen kozijnen toegepast. Het glas is rechtstreeks in het massieve hout geplaatst. Er is geïsoleerd met vlasisolatie en de lattengevel is gemaakt van resthout. Dit hout is vrijgekomen bij natuurherstel werkzaamheden in naastgelegen natuurgebieden. Als architect zijn we geïnteresseerd in de toepassing van dit soort duurzame alternatieven.

De nieuwe uitbreiding is exact op het zuiden gericht, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van de zon. Door de grote overstek valt de zon in de winter in de gehele woonkamer, terwijl deze in de zomer in de schaduw ligt. Bovendien kan er door deze optimale oriëntatie het maximale aantal zonnecellen op het dak. In de zonnige uitbouw zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer en badkamer ook op de begane grond. Hierdoor is de ecologische woning naast energieneutraal ook levensloopbestendig. Op de eerste verdieping van de bestaande woningen bevinden zich twee ruime slaapkamers.

Bekijk projecten

De prachtige locatie van de Europan 9 opgave ligt op de prachtige plek aan de rand van Genève. Hier stroomt het smeltwater uit de rivier de Arve in de helderblauwe Rhone.

In de geschiedenis van Genève is deze plek lange tijd ongecultiveerd gebleven. Toen er alleen een begraafplaats in de buurt was en het omliggende land in landbouwgrond werd omgezet, was de plek waar de twee rivieren samenkomen begroeid met bomen. Ook toen Kugler zijn fabriek bij La Jonction vestigde bleef de uiterste punt onbebouwd. Het doel van de Europan 9 prijsvraag was om deze plek te bebouwen en op te nemen in het stedelijk weefsel van de stad.

We vinden dat een architect de verantwoordelijkheid heeft om zich kritisch op te stellen tegenover de vraagstelling. Als de vraagstelling helemaal scherp is, kan de oplossing eenvoudig worden gevonden. Het winnend concept gaat uit van de natuurlijke schoonheid van deze plek, door het stedelijk weefsel langzaam op te lossen in een gebied dat zich bewust is van zijn unieke context. Het ‘groene’ gebied wordt zo vergroot van alleen de uiterste punt, zoals omschreven in het bestemmingsplan, tot aan de bestaande bebouwing aan de oostelijke rand van de locatie. In dit nieuwe park opent de stad zich langzaam naar beide rivieren.

De nieuwe zeer verschillend geprogrammeerde blokken worden zo geplaatst dat er een verscheidenheid openbare plekken ontstaat. Tussen de nieuwe en de bestaande gebouwen, tussen gebouwen en het landschap en in de nieuwe gebouwen worden publieke, semi-publieke en private ruimten gecreëerd. Het plan voorziet in 295 woningen en een groot aantal publieke functies. Startpunt zou het theater zijn. Een kinderdagverblijf, ateliers voor kunstenaars en een hotel zijn opgenomen in de andere blokken. Europan is een prijsvraag voor jonge architecten uit heel Europa. Kijk voor meer informatie over europan op: europan-europe.eu

Bekijk projecten