projecten

uitbreiding en verbouwing basisscholen en kinderopvang

Kindercluster Voorn is een multifunctioneel gebouw gelegen in Parkwijk, Langerak in Utrecht. De Kindercluster omvat twee basisscholen de Boomgaard en KSU de Achtbaan, kinderdagverblijf Saartje, buiten-schoolse opvang Spelenderwijs en een dubbele gymzaal.

Het huidige gebouw, gebouwd in 1998 door Frencken Scholl Architecten, heeft na twintig jaar een opfrisbeurt nodig en de huidige gebruikers zijn het pand ontgroeid. Het huidige gebouw zal gerenoveerd en deels verbouwd worden, daarnaast zal er een deel gesloopt worden ten behoeve van een nieuwe aanbouw.

De werkzaamheden hebben de volgende resultaten:
-een gezond binnenklimaat en een goede luchtkwaliteit
-opgefriste ruimtes en problemen met de bestaande bouw opgelost
-er zijn 11 nieuwe klaslokalen
-hebben alle gebruikers een eigen, herkenbare entree

De nieuwe uitbreiding aan de zuidwest zijde biedt plaats aan 11 klaslokalen, 2 speelzalen en de hoofdentree van basisschool de Boomgaard. Bij de uitbreiding is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn houtskeletbouw met houten afwerking, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht blijft.  Daarnaast is het gebouw geïsoleerd met vlas-isolatie. De gevel van de uitbreiding is bekleed met verdiepingshoge houten lamellen.

Alle klaslokalen beschikken over één groot (vier meter breed en twee meter hoog) stijlloos raam. Voor de spuiventilatie zijn er aan weerszijde van het raam luiken opgenomen die in het gevelbeeld wegvallen achter doorlopende lamellen.

Resultaat
Architectuur
Interieurarchitectuur

Details

  • Project: Kindercluster Voorn Utrecht
  • Type: verbouw & nieuwbouw
  • Opdrachtgever: gemeente Utrecht
  • Status: definitief ontwerp
  • Jaar: 2019
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Hein de Werd, Geert van Hoof (Sineth)