projecten

Helenaheuvel is een restaurant in het natuurgebied de Kaapse Bossen in de provincie Utrecht. Het oorspronkelijke theehuis bevond zich op de eerste verdieping en heeft een rijke historie.

Op de begane grond bevond zich de bescheiden woning van de uitbater. In de loop der jaren is het theehuis regelmatig uitgebreid. De huidige uitbouw probeert aan te sluiten bij de architectuur het originele theehuis. Dit is werkt echter verwarrend. Het is namelijk direct zichtbaar dat de uitbreiding ruim 50 jaar jonger is dan de oorspronkelijke herberg. Deze mengvorm tast de oorspronkelijke herberg enigszins aan. Met de laatste ingreep is bovendien de ingang voor de bezoekers op een onlogische plek komen te liggen, waardoor bezoekers binnenkomen met de rug naar het fraaie uitzicht. Daarnaast is de uitbouw te klein geworden voor het huidige gebruik.

We proberen als architect altijd om meerdere problemen met één ingreep op te lossen. Door de uitbreiding in dit geval te combineren met een ingreep in de bestaande herberg, komt de ingang op een vanzelfsprekende plek. De beleving van het fraaie uitzicht over de heide wordt uitgesteld tot het moment dat de bezoekers binnen zijn. In het ontwerp wordt de gehele uitbouw vormgegeven als een oranjerie. Door een groter onderscheid met het bestaande theehuis is de oorspronkelijke vorm weer afleesbaar.  De oranjerie is zo luchtig mogelijk. Donkere slanke kozijnen die volledig open kunnen worden gezet vormen de nieuwe gevels. De enige uitzondering hierop vormt het vijf meter brede raam dat de bezoekers bij binnenkomst een spectaculair uitzicht biedt over de heuvelrug.

Resultaat
Architectuur

Details

  • Project: restaurant / Doorn
  • Type: verbouw en uitbreiding
  • Opdrachtgever: Natuurmonumenten
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2014
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Marcel Martensen, Denise Damme

HLH 002 tekening restaurant helenaheuvel doorn