projecten

Duurzame woningen voor starters

Het dorp Schalkwijk in de provincie Utrecht heeft te kampen met het wegtrekken van jongeren. Een probleem dat mede wordt veroorzaakt door het ontbreken van betaalbare starterswoningen.

De behoefte om woningen betaalbaar te houden resulteert regelmatig in het gebruik van goedkope materialen en gevels met erg weinig vensteropeningen. We hebben in Schalkwijk starterswoningen gerealiseerd een volledig zelfdragende bakstenen gevel. De gevels bevatten geen enkele secundaire ondersteuning, zijn nergens gedilateerd en open stootvoegen zijn niet nodig. Mede door deze oplossing zijn de bouwkosten aanzienlijk gedrukt en konden de woningen gebouwd worden met grote kozijnen en hoogwaardige materialen.

De gevel is een combinatie van in het werk gemetselde dragende penanten en repeterende geprefabriceerde metselwerk banden. De openingen zijn ingevuld met een raam, een blindvenster of een combinatie van beiden. Iedere toepassing van metselwerk heeft een eigen richting en metselverband, hierdoor krijgen de gevels een vanzelfsprekende rijkdom. Van de hardglazen hekken tot de stompe binnendeuren en de buitenverlichting, als architect konden we alle aspecten vormgeven. Dit geeft de woningen een afwerking die dichter bij een op maat gemaakte villa ligt dan bij geschakelde starterswoningen. Door de compositie en onregelmatige spiegeling van de woningtypen, laten de blokken zich als een groter volume lezen, in plaats van een rijtje woningen.

Elke woning is standaard voorzien van tien zonnecellen en een hybride verwarmingssysteem. Door deze ingrepen waren deze starterswoningen bij oplevering 25%  energiezuiniger dan de gemiddelde nieuwbouwwoning.

Resultaat
Stedenbouw
Architectuur

Details

  • Project: 10 starterswoningen / Schalkwijk
  • Type: nieuwbouw
  • Opdrachtgever: van der Gun B.V.
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2013
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Marcel Martensen, Meiske Hohnen

JRW031 tekening starterswoningen schalkwijk

Fotografie: Abe van Ancum Film: David Stevens