projecten

Eervolle vermelding Rietveldprijs 2017.

Juryrapport Rietveldprijs 2017: ‘De jury is onder de indruk van de analyse van de plek en het gebouw, en de rake ingreep die daaruit voortkomt. De dakopbouw is een passend stedenbouwkundig accent op de hoek van de straat, vormt samen met de uitbouw aan de achtergevel een fraaie architectonische compositie, en verrijkt de bestaande architectuur met een eigentijdse interpretatie van het oorspronkelijke siermetselwerk. Dit is een overtuigend en uitmuntend totaal plan.’

De hoofdopzichterswoning van de gemeentereiniging Utrecht is in 1880 gebouwd. Bij een verbouwing in 1924  zijn de gevels een hele verdieping opgetrokken en is het zadeldak vervangen door een plat dak. In 2013 brandt de woning volledig uit. Na de laatste verbouwing en uitbreiding van dit karakteristieke pand is het een eigentijdse woning voor een gezin met drie kinderen. Als architect zijn we erin geslaagd de gemeente te overtuigen om het pand volledig op te bouwen. De opbouw en de bestaande woning vormen dan samen een sterker geheel. De extra verdieping zorgt ervoor dat de woning een relatie aan met het tegenoverliggende bouwvolume waardoor een poort naar het Griftpark ontstaat.

De verhogingen in het dak en het bijzondere metselverband benadrukken het eigentijdse karakter van de ingreep. Door de uitbreiding aan de achterzijde ontstaat een royale plattegrond met lange zichtlijnen. Met de bajonetplattegrond van de loggia en de opkamer krijgen de verschillende functies op de begane grond een eigen karakter. Op de eerste verdieping zijn de kinderslaapkamers, de speelplek en de kinderbadkamer ondergebracht. De tweede verdieping is het domein van de ouders met een gecombineerde slaapkamer badkamer en een werkkamer.

Door de trappen in elkaars verlengde te plaatsen wordt het functionele trappenhuis een belevenis die het hele huis verbindt. De gevels zijn voor een belangrijk deel gespaard bij de brand. Daarmee behoudt de woning  zijn cultuurhistorische waarde. Het terrein van de gemeentereiniging is in de jaren tachtig is getransformeerd tot park waardoor de woning nu direct aan het levendige Griftpark is gesitueerd.

Resultaat
Architectuur
Interieurarchitectuur

Details

  • Project: vrijstaande woning / Utrecht
  • Type: verbouwing, renovatie en uitbreiding
  • Opdrachtgever: particulier
  • Status: opgeleverd
  • Jaar: 2015
  • Ontwerpteam: Berry Beuving, Marcel Martensen, Denise Damme

SSS 075 tekening opzichterswoning

Fotografie: Luuk Kramer Film: David Stevens